Inmiddels ben ik ruim anderhalve week terug van mijn reis naar Moldavië. Een reis die mij heeft stilgezet, een reis die mij heeft doen nadenken over heel veel dingen. Tijdens de bijbelstudies en persoonlijke gesprekken kwamen onderwerpen als ‘bidden’, ‘dankbaarheid’, ‘liefde’, ‘ego’, ‘zonde’ en ‘eeuwigheid’ voorbij. Onderwerpen die mij tijdens het fysieke bouwen en de stille momenten aan het denken zetten, maar ook nu nog.

Terug in Nederland, en terug op ‘de bult’ voelde ik de drang om mijn ervaringen te delen. Om aan de hand van het dagboek dat ik tijdens de reis heb bijgehouden mijn verhalen te delen en zo ook andere mensen aan het denken te zetten.

Vorige week zondag is in de morgendienst de film vertoond die ik heb gemaakt over deze reis. Een film die heel goed weergeeft hoe wij als groep dit avontuur hebben ervaren. In de preek stond Ds W N Middelkoop stil rond 1 Johannes 3:18, deze brief stond ook centraal in de bijbelstudies tijdens onze reis.

‘Kinderen, we moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met DADEN!’

En dat zijn niet alleen de daden van “Ik moet een lange reis maken en vrijwilligerswerk doen!” Maar dat is eigenlijk gewoon in de dagelijks leven laten zien dat je Christen bent. In de keuzes die je maakt en hoe je met andere mensen omgaat. Niet alleen zeggen dat je Christen bent, omdat je bijvoorbeeld elke zondag twee keer naar de kerk gaat, maar, Christen zijn is veel meer dan ‘kerk’. Vriend Riekelt Bakker deelde een mooie nadenker:  “Wat gaat er van de kerk uit als de kerk uitgaat?”

Na deze dienst liet mij deze gedachte niet los, ik had al het plan om mijn ervaringen te delen, maar nu werd dat toch wel concreter. Een woord dat mij is bijgebleven na deze  bijzondere reis, en wat ik de afgelopen anderhalve week nog vaak heb gefluisterd is

‘Mulțumesc!’. Wat Roemeens is voor ‘Dankjewel!’

Ik merk dat ik steeds meer krijg met ‘dankbaarheid’, simpelweg omdat het een heel eenvoudige manier is om gelukkig van te worden. Als je in een woordenboek de betekenis van dankbaarheid opzoekt dan kom je snel op een heel interessante definitie uit. Dankbaarheid is namelijk: de erkenning van waarde. Dus door dankbaar te zijn, erken je dat iets waardevol is voor jou. En daar zitten een aantal mooie lessen in. Vandaar dat dat ook de titel is van deze blog.

Mulțumesc, start met dankbaarheid.

Mulțumesc voor jezelf

Je kan veel over jezelf leren door te observeren waar jij je dankbaar voor voelt. Dat is namelijk voor iedereen anders! Wanneer je iets waardevol vindt, is dat vaak omdat het iets voor je betekend. Ervaringen, spullen, mensen en dergelijke zijn namelijk vaak niet van zichzelf waardevol, maar ze zijn waardevol omdat het iets voor jou betekend. Dus dankbaarheid ligt volledig aan jouw kijk op de wereld. Mocht je dus willen ontdekken wat jij echt belangrijk vindt, ga dan eens bijhouden waar jij dankbaar voor bent. Dat kan je doen door simpelweg elke avond drie dingen op te schrijven waar jij dankbaar voor bent van die dag. Als je dit een tijdje hebt gedaan, dan blader je terug naar alles wat je hebt opgeschreven en dan ga je kijken of er terugkerende thema’s zijn. Zo ontdek je op een leuke manier wat jij belangrijk vindt en wat jij dus in je leven wilt hebben.

Mulțumesc voor anderen

Wil je leren hoe je beter met andere mensen om kunt gaan en echt verbinding te maken met anderen? Zeg dan eens vaker dankjewel! Ieder mens heeft een sterk verlangen om van belang te zijn, om er toe te doen. Iedereen heeft dat, van de rijkste tot de armste mensen op aarde. En wanneer je iemand oprecht bedankt, dan laat je de ander voelen dat hij of zij ertoe doet en daarmee kan je iemands dag meteen goed maken. Dit kan in de allerkleinste dingen zitten, zoals de kok bedanken als je heerlijk hebt gegeten, iemand op straat bedanken als hij je voor laat gaan, of simpelweg door iemand te bedanken voor zijn/haar tijd en aandacht na een mooi gesprek. Het is een enorm kleine moeite en je zal zien dat mensen jou ook veel leuker gaan vinden. Win-win! Je kan nu al beginnen door een goede vriend of vriendin een appje te sturen om die persoon te bedanken voor de waardevolle vriendschap die jullie hebben. Gewoon doen!

Deze website

Op deze website wil ik verhalen delen, vanuit mijn perspectief en mijn kijk op de wereld. Met als doel om jou te laten nadenken en bewust te maken. Niet dat ik daar voor gestudeerd heb of omdat ik dat al lang doe, sterker nog: Volgens mij is dit mijn eerste officiële blog… Maar gewoon, omdat ik het niet voor mezelf kan en wil houden!
Allereerst zul je hier verhalen lezen over mijn reis naar Moldavië, daarna zien we wel waar het schip strandt. Voor nu wil ik je bedanken dat je de moeite hebt genomen om deze blog te lezen, als je ooit nog eens een vraag of een opmerking hebt, of gewoon zin hebt om een keer een persoonlijk gesprek te voeren, schroom niet en neem gerust contact op!

Mulțumesc, Wouter de Vries

Comments

comments