Oudejaarsavond 2018. Een tijd die weer vol zit met tradities en gewoontes.

“Na de kerstdagen, en zondagen tussendoor, begint de kerk al ‘te veel’ te worden hoor ik veel mensen om me heen zeggen. Toch is het een goede gewoonte om deze laatste dag van het jaar (ook nog plaatselijke dankdag) af te sluiten in de kerk met een oudejaarsdienst.

Na de dienst staan de traditionele oliebollen weer op tafel en vult de kamer zich langzaam met familie om samen te eten.

Wat een zegen om dat nog samen te mogen doen.

Vooral als oma en bes er ook nog bij mogen zijn. Moeder had een aantal zangbundels geregeld en als afsluiting zongen we nog een paar liederen.

Voor ons stond daarna een bezoekje aan vrienden in Dronten gepland. Met z’n tweeën stapten we in de auto en gingen die kant op. Een avond vol familie vrienden en gezelligheid. Vlak voor 12 uur waren we weer op Urk en is het de goede gewoonte om de twee gezinnen nog eens langs te gaan en onze ouders en wie we verder tegen komen ‘veel heil en zegen’ toe te wensen voor het nieuwe jaar.

Rond half 1 lagen we op bed, lekker op tijd dit jaar! Voor het slapen gaan, word de telefoon nog even ontgrendeld en scrol ik door de eindeloze stroom van berichten en gelukwensen. Al snel heb ik daar genoeg van en eigenlijk zonder het echt te beseffen open ik de Rabobank app. Meteen ben ik weer bij de les.

Er is om klokslag 00:00 een bedrag van 50.000 euro bijgeschreven op mijn betaal rekening.

Geheel zonder aanleiding, maar wel met een naam er bij. Het was van en goede vriend. Maar ik snapte het nog niet helemaal, de laatste tijd sprak ik hem niet meer zo vaak. Dit was dus totaal onverwacht.

Het was inmiddels de hoogste tijd om te gaan slapen. Ik droomde die nacht over wat ik met al dat geld zou doen!

De volgende morgen werd ik wakker. 1 januari 2019. Ik was nog steeds een beetje verward over het geld dat ik had gekregen. Ondertussen zat ik al na te denken over iets wat ik zou kunnen doen om m’n vriend terug te betalen. Dat had hij natuurlijk wel verdient.”

Misschien voelen jullie al een beetje welke kant ik op wil. Natuurlijk heb ik niet echt 50.000 euro gekregen van een goede vriend. Ik heb wel iets anders gekregen, misschien wel net zo waardevol. Precies om middernacht, om 00:00, kreeg ik 365 nieuwe dagen. Ik, maar jij ook! God Geeft ons een nieuw jaar. Als we daar bij stil staan is dat eigenlijk heel bijzonder.

Bij ons in de oudejaarsdienst worden altijd de namen opgelezen van de personen die het afgelopen jaar zijn overleden. Bij overlijden denken we vaak aan oude mensen. Maar ook afgelopen jaar is weer duidelijk geworden dat dat niet altijd zo hoeft te zijn. ‘De dood wenkt ieder uur’. We krijgen dus 365 nieuwe dagen, maar we moeten wel waakzaam zijn.

Tot die tijd word ons gevraagd om onze dagen te vullen. Waarmee? Met dingen die we zelf leuk vinden? Onze dagen slijten met de nieuwste Netflix series? Of keihard werken zodat we dat mooie huis kunnen kopen of iedere maand kunnen shoppen? Volgens mij vergeten we dan iets.

Paulus schrijft daar heel mooi over in zijn brieven (aanrader!) Hij spreekt over het doel van zijn leven, en het behalen van de finish. Als een hardloper die geconcentreerd is op het halen van de eindstreep en daardoor al het andere vergeet. Dat heeft voor hem dan geen waarde meer.

Hoe is dat in jou leven? Wat is jouw levensdoel? Waar kom jij elke dag je bed voor uit? Denk er eens over na: Hoe kun jij je Vriend, met hoofdletter, terugbetalen?

Tip: Denk aan de talenten die je hebt gekregen. Hoe kun je die inzetten voor Zijn koninkrijk? Alles met maar één doel, God eren! Al het andere word dan minder belangrijk.

Of je dan een saai leven hebt? Helemaal niet! Dan word het juist hartstikke uitdagend!

Ik wens jullie allemaal veel heil en zegen toe op deze reis!

Comments

comments