Inmiddels is het alweer eind januari. De dagen lijken voorbij te vliegen en voor je het weet is de toekomst weer verleden tijd. Hoeveel mensen hebben jou in de afgelopen weken weer begroet met het maatschappelijk gangbare, maar o zo vlakke ‘beste wensen’? Woorden die heel vaak beleefd klinken, maar meer ook niet.

Willen wij eigenlijk wel meewerken aan de vervulling van die wensen? 

Zo af en toe hoor je iemand echter nog zeggen: ‘Veel heil en zegen’. Een wens met twee voluit bijbelse woorden. Heil en Zegen. Betekent dat niet zoiets als ‘geluk’? Zullen we dat dan maar gewoon zeggen? ‘Gelukkig nieuwjaar’…

Dat kan… Maar als je het mij vraagt, heeft ‘Veel Heil en Zegen’ nog een diepere laag. Een laag die ook iets vraagt van degene die het toewenst.

Zegen heeft iets te maken met wat je kunt oogsten. Eten en drinken, een plaats om te slapen, kinderen die je mag krijgen of zegen in je werk. Al die dingen waarop je hoopt in het nieuwe jaar. En die je, als je ze ontvangt, ontvangt van de Heere.

Maar dan is zegen op zich toch genoeg? Als je wens dan uitkomt, en iemand gezegend word, wat wil een mens dan nog meer?

Dat zegt het woordje Heil. Heil voegt niets toe, dan had het er wel achter gestaan. Heil staat hier voor verlossing. Eigenlijk kunnen wij niet gezegend worden, dat is geblokkeerd door de zonde. Daarvoor hebben we verlossing nodig.

Als ik dus iemand veel Heil en Zegen toewens. Dan doe ik dat van harte. Dan wens ik die persoon Gods verlossing toe. Dat hij ook echt dat Heil en die zegen van God mag ervaren.

Zondag zongen we opwekking 468 die ons laat zingen:
“Wij willen dat Jezus word verhoogd, zodat hij gezien word in ons land. En IEDER erkennen zal dat Hij, de Weg en de Waarheid is. Dit willen wij, bidden wij, en geloven wij.”

Maar daarvoor moeten wel de handen uit de mouwen. We kunnen het mooi toewensen, en met z’n allen een mooi lied zingen, als het daar bij blijft, dan missen we ons doel.

We zullen dus in actie moeten komen. Om onze wens en ons lied ook tot vervulling te laten komen. Zeg ik dan dat wij er wel even voor zullen zorgen? Absoluut niet, begrijp me niet verkeerd. Maar wij mogen wel gebruikt worden als instrument in Zijn hand. En dat kan op heel veel manieren! Misschien voel je al wel een tijdje de drang om met iemand een gesprek aan te gaan. Waarom wachten? Let’s do it!

Maar ook heel simpel, denk aan je medemensen in je gebeden en draag ze op. Vraag ook maar of God jou wil gebruiken, dat jij een instrument mag zijn, al is het maar heel klein.

Dit prachtige kinderlied leert het ons ook. We hoeven niet allemaal grote dingen te doen. Als we maar ‘schijnen’. Hoe klein ook.
“Jezus zegt dat Hier, hier van ons verwacht. Dat wij zijn als kaarsjes, brandend in de nacht. En Hij wenst dat ieder, tot zijn ere schijnt. Jij in jouw klein hoekje, en ik in’t mijn.”

Comments

comments